Bagværk, Brød og boller

Bløde, luftige og lyse fødselsdagsboller (de bedste)

Her får I min allerbedste opskrift på lyse fødselsdagsboller, bamseboller, mormorboller eller hvad man nu ynder at kalde dem – kært barn har som bekendt mange navne. Bollerne her er helt klassiske lyse boller, som er både bløde og luftige og med den helt rigtige smag. 😊

Jeg laver ofte bollerne i weekenden og til fødselsdage – det er nemlig lige præcis sådan en bolle, man forventer til en fødselsdag; stor, blød og luftig og overordentlig skøn med et godt lag smør på.

Jeg har i denne opskrift blandet dejen på en lidt anden måde end ellers, da jeg læste mig frem til at salten kan påvirke hæveprocessen negativt, hvis det puttes direkte i gærblandingen. Derfor tilføjer jeg den her først sammen med melet og det virker bare! Derudover lod jeg bollerne hæve længere og de blev fantastiske! Super duper bløde og luftige og med helt rigtig smag – efter min mening… 😊


Bollerne er stadig virkelig nemme og indeholder helt det samme som sådan nogle boller plejer, blande-rækkefølgen er bar lidt anderledes og det blev så godt 👌🏻

Detaljer

Antal

12 stk

Forberedelse

10 min

Hævetid

2 1/2 time

Ovntid

18 min

Ingredienser

 • 4 dl lunkent vand

 • 50 g gær

 • 150 g sukker

 • 2 æg

 • 50 g smør

 • 800-900 g hvedemel

 • 1/2 tsk stødt kardemomme

 • 1/4 tsk salt

 • Mælk til pensling

Sådan gør du

 • Tænd ovnen på 200 grader, alm. ovn.
 • Opløs gæren i vandet.
 • Rør æg og sukker i gær blandingen.
 • Smelt smørret og rør det i skålen.
 • I en anden skål røres mel, vanillesukker, kardemomme og salt sammen og tilføjes så gærblandingen lidt af gangen indtil du har en god dej, der stadig er klistret og ikke for hård. Jeg brugte godt 800g og lidt til at ælte dejen færdig på bordet.
 • Lad dejen hæve et lunt sted i skålen til ca. dobbelt størrelse (min stod halvanden times tid) Form herefter bollerne og kom dem på bradepanden – stil dem med et par centimeter imellem, så de hæver lidt sammen. Lad dem efterhæve til dobbelt størrelse (mine stod ca. 45 min til efterhævning)
 • Pensl bollerne med mælk og bag 15-18 min i ovnen, til de er gyldne og gennembagte 😍

Tags

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*