Bagværk, Brød og boller, Fastelavn

Semlor med pistacieremonce, lemoncurd og vanilleskum

De her fastelavnsboller er inspireret af de svenske fastelavnsboller kaldet semlor, som egentlig bare er en gærdejsbolle der bages og så fyldes med gode sager efter bagning. Ofte puttes en form for marcipanremonce i og flødeskum, inden det hele afsluttes med et drys flormelis på toppen. Det er en nem fastelavnsbolle og man risikerer ikke at fyldet ryger ud under bagning som det ellers kan have tendens til i de traditionelle danske fastelavnsboller. Semlor kan laves i mange varianter, fx kan den klassiske marcipanremonce tilsættes smag og man kan putte flere elementer af fyld i, hvis man synes.

I udgaven jeg her har jeg lavet min marcipanremonce i en variant med pistacie og så har jeg tilføjet vanille og flormelis til min flødeskum, da jeg ikke er sådan rigtigt vild med smagen af ren flødeskum. Derudover har jeg puttet en syrlig lemoncurd i som modspil til alt det søde. Resultatet er en virkelig skøn fastelavnsbolle med et perfekt mix af sødt og syrligt, så den ikke ligger for tungt.

Dejen til bollerne er nem at lave og så er der jo god tid til at kræse om fyldet imens den hæver. 😊 Når bollerne så er kølet, er det bar at skære toppen af, fylde bunden med lækkerier, putte top på igen og drysse med flormelis – så er der serveret. 😍

Detaljer

Antal

10 srk

Forberedelse

40 min

Hævetid

1 time

Bagetid

12 – 15 min<br>200 grader, alm ovn

Ingredienser

 • Dej
 • 75 g smør

 • 25 g gær

 • 2½ dl mælk

 • 75 g sukker

 • 1 tsk stødt kardemomme

 • et nip fint salt

 • ca. 425 g hvedemel

 • Pistacieremonce
 • 50 g pistacienødder (uden skal)

 • 50 g marcipan

 • 50 g rørsukker

 • 50 g blød smør

 • Lemoncurd
 • 1 dl citronsaft

 • 2 æg

 • 100 g sukker

 • 1 tsk revet citronskal

 • 25 g smør

 • Vanilleflødeskum
 • 2 dl fløde

 • 2 spsk flormelis

 • 1/2 spsk vanillesukker

Sådan gør du

 • Dej
 • Smelt smørret ved lav varme og hæld det i en skål. 
 • Rør 1 1/2 dl af mælken i og opløs gæren i den lune blanding.
 • Tilføj resten af mælken samt sukker, kardemomme og salt.
 • Tilsæt melet og rør godt sammen til en nogenlunde fast dej, ælt den færdig på et meldrysset bord til en blød og smidig dej.
  Sæt til hævning 1 time. Imens den hæver laves fyld:
 • Pistacieremonce
 • Blend pistacierne til en grov mel og rør derefter alle ingredienser godt sammen til en sammenhængende masse.
 • Lemoncurd
 • Put citronsaft æg, sukker og citronskal i en lille gryde og varm forsigtigt op ved lav varme under konstant omrøring. Efter nogle minutter begynder curden at tykne. Tilsæt nu smør og pisk videre til cremen får den konsistens du ønsker. Tag af varmen.

 • Vanilleflødeskum
 • Pisk alle ingredienser sammen til en luftig flødeskum.
 • Tilbage til dejen
 • Form 10 boller og anbring på bageplade med bagepapir. Pensl med mælk og bag dem ca 12 min, til de er fine og gyldne. Tag ud og lad afkøle.
 • Samling af bollerne
 • Skær et låg af hver bolle og put først et lag remonce og derefter et lag lemoncurd i hver. Put flødeskum i en sprøjtepose med stjernetyl og sprøjt et lag på hver bolle. Sæt låget på toppen og drys med flormelis – servér 😍

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*