Bagværk, Kager

Rugbrødslagkage med mokkaskum og boysenbær

Har I nogensinde prøvet at lave en lagkage med rugbrødsbunde…? Det lyder måske skørt, men smager helt fantastisk! Ud over rugbrød er der både æg, sukker mel mv., i bundene, helt som vi kender der fra lagkagebunde – så de smager altså ikke af rugbrød… men brødet tilføjer struktur, svampethed og sødme, hvilket klæder lagkagen utrolig godt. I de her bunde har jeg desuden tilføjet hasselnødder, mandler og kakao… kan I næsten forestille jer det…? Svampede, smagfulde bunde med et strejf af chokolade og nødder – uuuhm… 🙂

Mellem bundene har jeg en sød fløjsblød skum med smag af kaffe og hvid chokolade og til at supplere med; en let syrlig boysenbærmarmelade. Toppen af kagen er strøet med hakkede hasselnødder og mælkechokolade – det er altså et hit!

Du skal nok kunne lide kaffe for at kunne lide mokkaskummet, men er du ikke til det, kan kaffen bare udelades og erstattes af fløde og så har du en ren chokoladeskum 🙂

Kagen er egentlig ret simpel at lave og tager ikke så lang tid. Det eneste du lige skal være opmærksom på, er at mokakksummen skal på køl et par timer, inden den kan piskes. Evt. kan du sætte den på køl dagen før kagen skal laves og så har du altså ret hurtigt en skøn og lidt anderledes kage, som vil være en herlig tilføjelse til ethvert kage eller kaffebord.

Kagen kan snildt holde sig på køl et par dage og bliver næsten kun skønnere af at stå og trække lidt 🙂

Detaljer

Antal

6 – 8 pers

Forberedelse

15 min + 15 min

Køletid

2 timer

Bagetid

20 min

Ingredienser

  • Mokkaskum
  • 2 dl piskefløde

  • 1/2 dl kaffe

  • 200 g hakket hvid chokolade (kan erstattes af mørk chokolade)

  • Rugbrødsbunde
  • 150 g brun farin

  • 5 æg, delt i æggeblommer og hvider

  • 150 g kernefrit rugbrød

  • 50 g hasselnødder

  • 50 g mandler

  • 2 spsk kartoffelmel

  • 2 spsk kakao

  • 2 tsk bagepulver

  • 1 nip salt

  • Desuden
  • 2 dl boysenbærmarmelade

  • Topping
  • 2 dl hasselnødder, grofthakkede

  • 50 g mælkechokolade, grofthakket

Sådan gør du

  • Mokkaskum
  • Bring fløde og kaffe i kog i en lille gryde.
  • Tag gryden af varmen og tilføj chokolade. Rør til chokoladen er smeltet sammen med fløden.
  • Hæld chokolademassen i en skål og sæt på køl 2 timer, til det er helt afkølet. Alternativt kan den stilles på køl natten over.
  • Rugbrødsbunde
  • Tænd ovnen på 200 grader.
  • Pisk farin og æggeblommer luftigt.
  • Blend rugbrød, nødder og mandler så fint som muligt og vend i æggesnapsen sammen med kartoffelmel, kakao, bagepulver og salt.
  • Pisk hviderne stive og vend dem i dejen.
  • Put dejen i en springform af Ø20 cm og bag 20 min.
  • Afkøl bunden og skær den igennem på midten, så du får 2 bunde.
  • Pisk chokolade/kaffeblandingen til en luftig skum med en håndmixer.
  • Saml kagen med et lag mokkaskum og et lag marmelade på hver bund og top med hakkede hasselnødder og chokolade.

2 Comments

  1. Maria F

    Hej. Hvad gør kartoffelmel? Tror du jeg kan udelade det og at den så blive ligeså god?

    • Henriette Kristiansen

      Det gør bundene ekstra luftige, men du kan sagtens erstatte det af hvedemel 🙂

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*