Aftensmad, Familiefavoritter, Mad i ovnen, Tøm køleskabet

Cottage pie (kødsovs med rodfrugtlåg)

En virkelig herlig og smagfuld ret som egentlig “bare” består af en god og fyldig kødsovs med fløjlsblød mos ovenpå og knasende skorpe allerøverst. Men når man sætter de ting sammen, putter dem i oven og også liiige topper med lidt parmsan, så sker der altså magi!

Jeg har givet den gas med grøntsagerne i min kødsovs og så har jeg lavet mosen udelukkende af rodfrugter. Du kan i princippet lave en helt almindelig kartoffelmos og putte på, men jeg synes nu at de øvrige rodfrugter klæder retten rigtigt godt og så er det en fin måde at få ryddet ud i grøntsagsskuffen på… 🙂 Ligesådan kan du også variere ingredienserne i kødsovsen efter, hvad du har på lager; peberfrugt, tomater el. porrer kunne fx også sagtens kommes i.

Jeg har brugt en del sød kartoffel i min mos, hvilket selvsagt giver et sødligt twist til retten. Jeg kan godt lide det, men er du ikke til det søde, så bare skift de søde kartofler ud med almindelige kartofler.

Jeg synes den her ret passer perfekt til en lidt grå og våd søndag, sådan lidt comfortfood agtigt, men den kunne også sagtens gøre sig som nem hverdagsmad, da den passer sig selv i ovnen meget af tiden. Retten i sig selv er ret simpel at lave og så smager den skønt 🙂

Detaljer

Antal

4 pers

Forberedelse

25 min

Ovntid

30 min

Ingredienser

  • Mos
  • 300 g sød kartoffel (kan erstattes af almindelig kartoffel)

  • 700 g blandede rodfrugter (fx kartoffel, pastinak, jordskokker mv.)

  • Vand til kogning

  • 25 g smør

  • 1 dl fløde

  • 1 spsk revet parmesan

  • salt og peber

  • Kødsovs
  • 1 løg

  • 2 fed hvidløg

  • smør til stegning

  • 500 g hakket oksekød

  • 2 gulerødder

  • 150 g knoldselleri

  • 1 dåse tomatpuré

  • 1 dl rødvin

  • 2 dl vand

  • 1 grøntsagsbouillonterning

  • 1 tsk tørret timian

  • 1 tsk tørret basilikum

  • salt og peber

  • Topping
  • 1/2 dl (panko)rasp

  • 2 spsk revet parmesan

Sådan gør du

  • Mos
  • Skræl og skær alle rodfrugterne til mosen i grove tern og sæt dem til kogning. De skal koge til de er møre (ca. 20 min)
  • Dræn rodfrugterne for vand og put dem i en skål sammen med smør, fløde og parmesan. Pisk det hele med en håndmixer til en cremet, luftig mos. Smag til med salt og peber
  • Kødsovs
  • Tænd ovnen på 200 grader.
  • Kødsovsen kan du lave, imens rodfrugterne koger:
    Hak løg og hvidløg fint og svits dem i lidt smør i en gryde.
  • Tilsæt oksekødet til gryden og lad det brune
  • Skræl og riv gulerødder og knoldselleri groft og tilføj til gryden. Tilføj også tomatpuré, rødvin, bouillonterning, timian og basilikum. Lad det hele simre 5-10 min og smag til med salt og peber.
  • Put kødsovsen i et smurt ovnfast fad og fordel mosen ovenpå. Strø rasp og parmesan øverst.
  • Bag i ovnen 30 min og server med lidt persille på toppen 🙂

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*