Bagværk, Brød og boller, Morgenmad

Bløde og luftige kartoffelboller

De her boller er luftige, bløde og smager bare herligt! Jeg har brugt kogte kartofler i dejen, hvilket måske lyder lidt skørt, men det er det slet ikke! Kartoflerne holder på fugten, så bollerne er friske længere og tilføjer en let sødme til smagen. Derudover får du nogle boller, som er sunde og som mætter godt. Som bonus kan du trylle evt. kartoffeloverskud fra aftensmaden om til lækre morgenboller.

Versionen her er koldhævet, jeg syns nemlig det er ret skønt (og nemt!) at kunne stå op til en færdigrørt dej, lige forme bollerne og så ha friskbagte lune boller klar på en halv times tid. Gider du ikke stå med dejen aftenen før, kan de også sagtens laves på dagen, så dobler du bare mængden af gær og indberegner 1 times hævetid i tilberedningen. Uanset hvad, smager de rigtig dejligt de her boller og er gode både som morgenmad eller i madpakken.

Detaljer

Antal

Ca. 14 boller

Forberedelse

10 min

Hævetid

6-8 timer

Bagetid

15-17 min.

Ingredienser

  • ca. 300g kogte kartofler

  • 4 dl (kartoffelvand)

  • 15g gær

  • 1/2 dl yoghurt naturel/skyr/ymer

  • 1 spsk honning

  • 1 tsk salt

  • 3 dl havregryn

  • 1 dl hvedeklid (el. fuldkornsmel)

  • ca. 7 dl hvedemel

  • Pensling
  • 1/2 dl mælk

  • 1 håndfuld havregryn

Sådan gør du

  • Put kartoflerne i en skål og mos dem.
  • I en anden skål puttes vandet. Har du stadig kogevand fra kartoflerne, kan du bruge det, og ellers bare almindeligt vand.
  • Smuldr gæren og rør den ud i vandet til den er opløst. Rør derefter yoghurt og honning i.
  • Tilsæt havregryn, mosede kartofler og hvedeklid i, bland godt.
  • Rør hvedemelet i og ælt dejen godt igennem på et meldrysset bord (eller røremaskine). Dejen skal være fast, men må gerne klistre lidt.
  • Put dejen tilbage i skålen og sæt den til hævning natten over i køleskabet.
  • Om morgenen tændes ovnen på 200 grader, bollerne formes og puttes på en bageplade med bagepapir. Lad dem efterhæve 15-20 min.
  • Pensl bollerne med mælk og drys med havregryn.
  • Bag bollerne 15-17 minutter, til de er gyldne og lyder hule, når du banker dem i bunden.

.

2 Comments

  1. Hælder du dejen ud på bordet og triller dem til boller, eller tager du dejen direkte fra skålen med en våd ske?

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*